Składniki:
Ciasto naleśnikowe wg uznania (jajka, mąka, sól, woda i mleko pół na pół), tak by wystarczyło na ok. 5-6 dużcyh naleśników do dużej tortownicy (może być więcej, jeśli placki są małe, można je układać po dwa),
mięso mielone wieprzowe ok. 300-400 g,
mieszanka warzyw mrożonych na patelnię - najlepiej sprawdza się mieszanka chińska albo meksykańska (1 opak.),
pieczarki ok. 500 g,
papryka kolorowa (jedna lub dwie),
przecier pomidorowy,
ser żółty,
jak ktoś lubi oliwki, pomidory,
czosnek, zielenina wg uznania,
przyprawy (sól, pieprz, papryka, itp., co kto lubi:)
Jak przyrządzić?
Usmażyć naleśniki z ciasta, lepiej gdy nie będą zbyt cienkie. Ich wielkość dopasować do wielkości naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę (ja do na czynia żaroodpornego układałam po dwa placki).Farsz mięsny: Mięso podsmażyć na patelni, dodać przecier pomidorowy (tak żeby uzyskać półpłynną, ale nie płynącą "masę"), trochę zieleniny, czosnek, doprawić na ostro. Dobrze się sprawdza mieszanka ziół (przyprawa do mięsa).Farsz warzywny: Mrożoną mieszankę warzywną posmażyć na patelni na półmiękko, przyprawić.Farsz pieczarkowo-paprykowy: Pieczarki pokroić w plasterki, trochę podsmażyć, dodać paprykę i chwilę poddusić, przyprawić.Placki naleśnikowe przekładamy farszami według uznania,np. warstwa warzywna, potem mięsna oraz pieczarkowo-paprykowa. Każdą warstwę można lekko posypać serem, wtedy wszystko lepiej się ze sobą sklei. Na warstwie paprykowo-pieczarkowej można ułożyć pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plastry. Jak ktoś lubi, to wierzch zapiekanki można udekorować oliwkami albo serem.Całość wkładamy do piekarnika nagranego do ok. 200 st. Celsjusza na 15-20 min.
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie do zapiekania
Uwagi:
Zapiekankę można zrobić na wiele sposobów, np. naleśniki zastąpić makaronem do lasagne albo grubymi rurkami, można ją zrobić w wersji wegetariańskiej, co kto lubi...Życzę smacznego:)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | Kar0lka |