Składniki:
karaś, warzywa, masło, przyprawy, olej, papryka, cebula, czosnek, bakłażan lub cukinia
Jak przyrządzić?
Wziąć 1 lub 2 karasie, najlepiej o wadze około 0,8-1,0 kg (są takie w okolicach Iławy), po oczyszczeniu do środka włożyć liście pietruszki, kopru oraz kawałek masła. Spiąć wykałaczką, na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i usmażyć ryby. Pod koniec smażenia wylać olej, dodać kawałek masła, na patelnię wrzucić duże kawałki papryki, cebuli, czosnek - może być cała główka, bakłażan lub cukinię, posolić, popieprzyć, przykryć patelnię i poddusić do miękkości.
Potrzebne przybory:
patelnia
Uwagi:
Rybka najlepiej smakuje, kiedy przyrządzisz ją w plenerze. Świeża rybka, patelnia na ognisku itd.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Andrew |