Aromatyczna zupa z soczewicy z sokiem pomidorowym

Przepis kulinarny

Składniki:

1-1,5 szklanki zielonej soczewicy,
2 cebule,
3 marchewki,
pół małego selera,
1 pietruszka,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki przyprawy do zup - najlepiej vegety,
3 ząbki czosnku,
2-3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka cząbru,
pieprz, sól,
1 l soku pomidorowego bez cukru

Jak przyrządzić?

Soczewicę opłukać, a następnie zalać dwoma litrami wrzącej wody. Dodać 2 łyżki vegety i gotować na małym ogniu. Posiekać cebulę, poddusić na oliwie i połączyć z gotującą się soczewicą. Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołączyć do gotującej się soczewicy. Gdy soczewica będzie prawie miękka, stopniowo, by nie przerywać wrzenia, dolać do niej sok pomidorowy, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, cząber i natkę pietruszki. Gotować jeszcze 5-10 minut, na końcu doprawić pieprzem. Smacznego :)

Uwagi:

Uwaga: Jeśli ktoś woli mocno gęste zupy - sok pomidorowy może zastąpić 3 łyżkami koncentratu pomidorowego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
Kaloryczność100 g - 85 kcal
AutorMagda

Aromatyczna zupa z soczewicy z sokiem pomidorowym: Podobne przepisy

Aromatyczna zupa z soczewicy z sokiem pomidorowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy