Składniki:
1-1,5 szklanki zielonej soczewicy,
2 cebule,
3 marchewki,
pół małego selera,
1 pietruszka,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki przyprawy do zup - najlepiej vegety,
3 ząbki czosnku,
2-3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka cząbru,
pieprz, sól,
1 l soku pomidorowego bez cukru
Jak przyrządzić?
Soczewicę opłukać, a następnie zalać dwoma litrami wrzącej wody. Dodać 2 łyżki vegety i gotować na małym ogniu. Posiekać cebulę, poddusić na oliwie i połączyć z gotującą się soczewicą. Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołączyć do gotującej się soczewicy. Gdy soczewica będzie prawie miękka, stopniowo, by nie przerywać wrzenia, dolać do niej sok pomidorowy, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, cząber i natkę pietruszki. Gotować jeszcze 5-10 minut, na końcu doprawić pieprzem. Smacznego :)
Uwagi:
Uwaga: Jeśli ktoś woli mocno gęste zupy - sok pomidorowy może zastąpić 3 łyżkami koncentratu pomidorowego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 100 g - 85 kcal |
Autor | Magda |