Składniki:
30 dag kości lub żeberek,
50 dag kapusty młodej,
25 dag fasolki szparagowej zielonej,
20 dag marchwi,
40 dag ziemniaków,
1 mała cebula, łyżka masła,
1 łyżka koperku zielonego,
3 l wody.
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, vegeta lub ziarenka smaku
Jak przyrządzić?
Kości lub żeberka podgotować, usunąć kości, mięso pokroić na drobne kawałki, dodać do wywaru.Wszystkie warzywa umyć i oczyścić doładnie.Kapusta: usunąć głąb, pokroić na małe kwadraty lub cienko poszatkować.Fasolkę pokroić na drobne (ok. 1 cm) kawałki lub ukośnie poszatkować.Ziemniaki i marchew pokroić w drobną kostkę.Wszystkie warzywa dodać do wywaru i gotować, aż będą miękkie. W tym czasie pokroić cebulkę na drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor, po czym dodać do zupy.Dodać przyprawy do smaku w zależności od upodobania, na koniec dać rozdrobniony koperek.Zupę tę można zabielić śmietanką lub podprawić zasmażką.
Uwagi:
Zupa na czasie, gdy jest kapusta młoda i zielona fasolka.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | justamin |