Zupa z kapusty i fasolki zielonej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

30 dag kości lub żeberek,
50 dag kapusty młodej,
25 dag fasolki szparagowej zielonej,
20 dag marchwi,
40 dag ziemniaków,
1 mała cebula, łyżka masła,
1 łyżka koperku zielonego,
3 l wody.
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, vegeta lub ziarenka smaku

Jak przyrządzić?

Kości lub żeberka podgotować, usunąć kości, mięso pokroić na drobne kawałki, dodać do wywaru.Wszystkie warzywa umyć i oczyścić doładnie.Kapusta: usunąć głąb, pokroić na małe kwadraty lub cienko poszatkować.Fasolkę pokroić na drobne (ok. 1 cm) kawałki lub ukośnie poszatkować.Ziemniaki i marchew pokroić w drobną kostkę.Wszystkie warzywa dodać do wywaru i gotować, aż będą miękkie. W tym czasie pokroić cebulkę na drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor, po czym dodać do zupy.Dodać przyprawy do smaku w zależności od upodobania, na koniec dać rozdrobniony koperek.Zupę tę można zabielić śmietanką lub podprawić zasmażką.

Uwagi:

Zupa na czasie, gdy jest kapusta młoda i zielona fasolka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
Autorjustamin

Zupa z kapusty i fasolki zielonej: Podobne przepisy

Zupa z kapusty i fasolki zielonej: wypróbuj również

Zielona zupa

... Znudził ci się rosół? Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na zieloną zupę ze szpinakiem i sałatą. Ta intrygująco wyglądająca kremowa zupa zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, E oraz żelazo. Jak przyrządzić to cudo? ...

dawno temu

Zupa z kapusty włoskiej

... Masz już dość pomidorowej i ogórkowej? Chcesz stworzyć coś nowego? Przepis na zupę z kapusty włoskiej jest więc właśnie dla ciebie. Jeśli jeszcze nie wiesz jak smakuje gruszka z pieprzem cayenne, pora to zmienić. Zaskocz wszystkich nowym ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku

... Fasolka po bretoński jest jednym z niewielu dań kuchni brytyjskiej, które zyskało grono wiernych fanów. Ten rozgrzewający, sycący i aromatyczny posiłek możesz w łatwy sposób samodzielnie przygotować ... również odmienność kolorystyczna i smakowa ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Zupa cebulowa z serem pleśniowym

... Jadłaś kiedyś zupę z serem pleśniowym? Naprawdę warto spróbować. A w dodatku to danie jest zdrowe, bo mnóstwo w nim cebuli. Taka zupka jest idealna na zimowe chłody. Rozgrzeje, a kolorem przywoła myśl o zielonej, pachnącej słońcem wiośnie. ... ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... . Gęste, pełne pożywnych składników i o sobie tylko właściwym smaku zachwycają turystów. Podobnie jest z podlaską zarzucajką. Ta zupa ziemniaczana z kapustą to nie lada rarytas dla podniebienia ... Regionalne zupy polskie zyskują sobie uznanie ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Zielony groszek

... Ten rodzaj kulinarnego dodatku doceniamy przede wszystkim ze względu na jego formę. Zielone kuleczki wkomponowane w sałatę, bulionową galaretkę czy mięsne danie zawsze wyglądają niezwykle ozdobnie ... zielonego pojawiły się ponoć w XVI wieku we ...

dawno temu

Sałatka z fasolką szparagową i parówkami

... Jedni chętnie zjedliby sałatkę z parówkami. Innych sama myśl o takim dodatku odstrasza. Osobom bez uprzedzeń proponuję połączyć parówki z fasolką szparagową. Rezultat jest naprawdę zadziwiający. Do tego jeszcze papryka, pomidory i cebula. Palce ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Zielony groszek w diecie dziecka

... Kiedy maluszek skończy 6 miesięcy, można wprowadzić do jego jadłospisu zielony groszek. Jest lekkostrawny i normuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Stanowi częsty składnik przecierów i zupek dla niemowląt. Jakie posiada wartości ...

dawno temu

Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?

... Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na smaczne przetwory. Dzięki słoiczkom z takim daniem nawet w środku zimy będziesz mogła poczuć się jak w sierpniu. Pewnie masz ... kg żółtej fasolki szparagowej40 dag ...

dawno temu

Zupy na zimno

... truskawkowy przyrządź zupę truskawkową. Wolicie coś na słono? Chłodnik z botwinki lub zielone gazpacho będzie w sam raz. Przepisy na zupy na lato poniżej. ... W upalne letnie dni rozkosz gotowania zamienia się w nieznośne stanie przy garach, ale ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Zupa szparagowa

... Niewątpliwie każda tradycja kulinarna ma swój ulubiony zestaw warzyw. Jeżeli chodzi o kuchnię polską, trzeba tu zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na włoszczyznę, lecz także kapustę i ogórki ... przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Zupa na zimno, jakiej jeszcze nie znałaś!

... i na ciepło, i na zimno. Dowiedz się, jak przygotować niepowtarzalną zupę marchwiową i gęste purée z zielonego groszku. ... Ciekawie skomponowana i odpowiednio doprawiona zupa zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tym ...

dawno temu

Powiązane Tematy