Składniki:
0,5 kg piersi kurczaka, 200 g makaronu penne (w paczce), mała paczka szpinaku mrożonego (świeży), 400-gramowy jogurt naturalny, 2 jajka, 2 pomidory, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 100 g drobno pokrojonego lub startego sera, 100-150 g pieczarek, 1-2 świeże papryki, 3-4 plasterki szynki, sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, przyprawa do drobiu, świeży koperek lub pietruszka
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w drobne kawałki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą do drobiu oraz dodać 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku (fajnie wszystko zostawić chociaż na godzinkę, ale nie jest to konieczne).Na rozgrzanej patelni smażyć kurczaka z pokrojoną w paski cebulką, posiekanymi pieczarkami oraz pokrojoną w kostkę papryką. Smażyć prawie do miękkości, natomiast dojdzie w piekarniku. Na rozgrzanej patelni podsmażyć na maśle (poddusić) rozmrożony szpinak z dodatkiem 2 drobno posiekanych ząbków czosnku oraz doprawić solą i pieprzem.Ugotować makaron penne (rurki) na prawie miękko (al dente) z dodatkiem soli i odrobiną oleju.Jogurt naturalny dobrze wymieszać z 2 całymi jajkami oraz dodać dość sporo bazylii i oregano.Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować masłem, ułożyć połowę makaronu, na to ułożyć warstwę z połowy kurczaka z warzywami, kolejno 1/2 część pomidora pokrojonego w kostkę bez skórki, 1/2 część szpinaku oraz posypać połową pokrojonej w kostkę szynki i całość zalać 1/2 jogurtu. Następnie posypać połową startego sera.Powtórzyć wszystkie warstwy, przykryć i włożyć do piekarnika na około 25-30 min, piec w temp. 170 stopni.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, brytfanna (naczynie żaroodporne), deska, nóż, łyżka, miska
Jak podawać?
Na gorąco. Podaną na talerzu potrawę posypać delikatnie pietruszką bądź koperkiem.Podawać z białym winem.
Uwagi:
Fantastyczne na kolację ze znajomymi, o dziwo lekkostrawne.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Tony Montana |