Składniki:
5 dużych ziemniaków, 15 dag sera żółtego, 1 cebula, sól
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odkładamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy na cieniutkie plasterki. Ser żółty ścieramy na terce o dużych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, na to cebulka i ser i tak do wykorzystania wszystkich składników. Na górze potrawy musi być starty sert żółty. Teraz całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 st. C i zapiekamy, aż ser się zarumieni.
Potrzebne przybory:
tarka, garnek, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Podawać jako dodatek do dań mięsnych.
Uwagi:
Jeżeli nie przepadamy za półsurową, chrupiącą cebulką, to przed dodaniem do potrawy proponuję ją podpiec na oliwie. Znakomicie smakuje na zimno i na ciepło. Można potrawę urozmaicić, dodając między warstwy np. zioła czy przyprawę do ziemmniaków.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Marta |