Ziemniaki z serem i cebulką

Przepis kulinarny

Składniki:

5 dużych ziemniaków, 15 dag sera żółtego, 1 cebula, sól

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odkładamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy na cieniutkie plasterki. Ser żółty ścieramy na terce o dużych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, na to cebulka i ser i tak do wykorzystania wszystkich składników. Na górze potrawy musi być starty sert żółty. Teraz całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 st. C i zapiekamy, aż ser się zarumieni.

Potrzebne przybory:

tarka, garnek, naczynie żaroodporne

Jak podawać?

Podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Uwagi:

Jeżeli nie przepadamy za półsurową, chrupiącą cebulką, to przed dodaniem do potrawy proponuję ją podpiec na oliwie. Znakomicie smakuje na zimno i na ciepło. Można potrawę urozmaicić, dodając między warstwy np. zioła czy przyprawę do ziemmniaków.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt5 zł
AutorMarta

Ziemniaki z serem i cebulką: Podobne przepisy

Ziemniaki z serem i cebulką: wypróbuj również

Powiązane Tematy