Składniki:
2,5 l wody,
1 kalafior (w okresie, w którym brak kalafiora lub jest drogi, wystarczy jedno opakowanie mrożonki),
2 marchewki,
2 łyżki pietruszki (korzeń),
2 łyżki selera,
1/2 pora,
1/2 łyżki ziarenek smaku lub vegety,
1-2 kostki rosołowe z drobiu,
2-4 łyżki kaszki manny,
zasmażka:
2 łyżki masła,
2 łyżki bułki tartej
Jak przyrządzić?
Warzywa dokładnie oczyścić i umyć, marchew pokroić w kostkę, pietruszkę i seler korzeń, por pokroić w drobną kostkę. Wrzucamy do wody i gotujemy, dodając kostkę rosołową i przyprawy warzywne.W tym czasie przygotowujemy kalafior, rozdrabniając go,odcinając różyczki kalafiora od łodyg, łodygi kroimy w drobną kostkę, dodając do gotujących się warzyw. Gdy będą miękkie, dodajemy kaszkę mannę i różyczki kalafiora (często mieszać, aby nie przypalić kaszki manny). Za koniec gotowania uważamy moment, gdy różyczki kalafiora będą miękkie.Zasmażka: 2 łyżki masła stapiamy, do niego dodajemy bułkę tartą, rumieniąc ją na złoty kolor, gdy wlejemy zupę do talerzy, na każdy talerz na środek zupy dajemy zasmażkę.
Uwagi:
Ostrożnie dodawać przyprawy warzywne, nie solić, dodajemy do smaku. Gdy zupa jest za rzadka, dodajemy ostrożnie kaszki manny, a gdy za gęsta, dajemy wody przegotowanej, doprawiamy przyprawą i zagotowujemy. Kalafior mrożonka jest dostępna w handlu, więc jest to zupa na cały rok.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | justamin |