Składniki:
Paczka (lub więcej - zależy od was) małych batoników Mars (lub innych - np. Bounty - tylko należy pamiętać, aby były w wersji mini), szklanka mąki, 2 jajka, mleko (wlewamy na oko, trudno mi ocenić, ile potrzeba - ale nie więcej niż 0,5 litra), szczypta sody spożywczej, olej do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną masę. Do mąki dodać sodę, mleko i żółtka i ucierać mikserem (masa nie może być zbyt rzadka), a następnie dodać białka i wymieszać. Batoniki moczyć w cieście i wrzucać na gorący, głęboki olej na kilka chwil (tak aby ciasto nabrało złocistego, rumianego koloru). Podawać gorące. Mniam.
Jak podawać?
Gotowe batoniki można moczyć w kremie czekoladowym lub w bitej śmietanie.
Uwagi:
Jeżeli nie chcecie robić takiego ciasta jak ja, to możecie zrobić zwykłe naleśnikowe.Po wyciągnięciu batoniki rozłóżcie na ręczniku papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.Pamiętajcie, deser ten je się na gorąco (od razu po wyjęciu z oleju), ponieważ środek robi się miękki, a czekolada rozpływa się w ustach. Życzę smacznego. Będę wdzięczna za uwagi i jakieś inne wersje tego przepisu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KAKA22 |