Składniki:
Ciasto:
225 g mąki,
40 g cukru pudru,
150 g masła,
1 ubite żółtko,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki zimnej wody,
cukier puder do posypania.
Nadzienie owocowe:
100 g mielonych migdałów,
450 g śliwek węgierek, wydrylowanych, pokrojonych w ćwiartki,
1 łyżka stołowa cukru pudru.
Nadzienie z budyniu:
2 ubite jajka,
150 ml niezbyt gęstej śmietany,
1 łyżka stołowa cukru pudru,
1/2 esencji waniliowej (olejku waniliowego).
Jak przyrządzić?
Wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło posiekane na drobne kawałki, ubite żółtko, cynamon i wodę. Zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto. Zawiń w folię i schładzaj w lodówce przez 30 min.Rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Wyłóż ciasto do wysmarowanej foremki (średnica ok. 23 cm) i posyp migdałami (wyciekający sok ze śliwek wchłonie się w migdały, ciasto po upieczeniu zostanie lekko chrupiące).Ułóż śliwki (miąższem do góry) na cieście, posyp cukrem pudrem, piecz 20 minut.Wymieszaj dokładnie w misce składniki na nadzienie z budyniu. Wyjmij ciasto z piekarnika i polej budyniem owoce, piecz kolejne 10 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Uwagi:
Do placka zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. moreli, brzoskwiń, ananasa... Ciasto jest uniwersalne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | 505 kcal |
Autor | agas |