Składniki:
1 duże opakowanie mrożonych krewetek tygrysich (lub w zalewie, ale one są dużo droższe), 1/2 paczki mrożonych malutkich marcheweczek baby carrots, pół główki czosnku, świeży koper, 1/2 małej kostki masła (najlepiej osełki), sól czosnkowa, pieprz czosnkowy, cytryna
Jak przyrządzić?
Marcheweczki wrzuć do garnka z wrzącą wodą i odcedź zaraz po ich zagotowaniu. Na tym samym garnku można postawić cedzak z krewetkami i w tym samym czasie rozmrozić na parze krewetki. Do rondelka wrzuć masło, które doprawiamy czosnkowym pieprzem i solą oraz wyciskamy trochę soku z cytryny. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz ugotowane przed chwilą marcheweczki. Mieszamy całość i pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na 2 min. Następnie dodajemy rozmrożone krewetki i całość dusimy jeszcze przez 3 min. Na 30 sekund przed końcem dodajemy pokrojony drobno koper. Delikatnie mieszamy i już można podawać :)
Jak podawać?
Podajemy ze świeżą bagietką i lampką dobrze schłodzonego białego półwytrawnego wina. Dodatkowo, ponieważ koper i owoce morza to najlepsze afrodyzjaki, można przygotować milusie gniazdko do gorących figli ;)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Honey80 |