Składniki:
2-3 pory (najlepiej tylko białe części),
1 jabłko (nieduże),
8-10 mandarynek,
łyżka majonezu,
3 łyżki jogurtu,
sok z 1 plasterka cytryny,
przyprawy: pieprz i sól
Jak przyrządzić?
Pory, obrane jabłko drobno pokroić i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, a cząstki przekroić na pół, dodać. Majonez, jogurt wymieszać z solą i pieprzem i całość polać, przemieszać.
Jak podawać?
Najepiej smakuje z ostrymi potrawami, doskonała zimą, gdy trudno o rozmaitość sałatek. Niezła do grilla. Polecam!
Uwagi:
Sałatka jest najlepsza po odstaniu w lodówce jakieś 2-3 godziny.Proporcje porów i mandarynek można zmienić w zależności od gustu i smaku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mery |