Składniki:
2,5 kg smalcu bez skwarków, łyżka oliwy, cukinia, 5 kartofli, 4 l wody, kwasek cytrynowy, barszcz biały w butelce, duża łyżka soli, pieprz
Jak przyrządzić?
Smalec i barszcz wlać do wody w garnku i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Zamieszać. Następnie dodać łyżkę oliwy, obrane i posiekane ziemniaki i gotować przez 1 godzinę, mieszając. Potem dodać sól i trochę pieprzu i zamieszać, gotować 30 minut. Gotowe! Podawać z paroma kroplami kwasku cytrynowego.
Potrzebne przybory:
głęboka łyżka
Jak podawać?
W głębokiej misce. Można zagryzać chlebkiem.
Uwagi:
Potrawa pochodzi z Węgier. Jest gęsta, ale bardzo smaczna.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Smalczyk |