Składniki:
ok. 375 g cukru pudru,
3 łyżki mleka,
8 kropel olejku (sugeruję miętowy, ale może być każdy, np. migdałowy, rumowy, waniliowy, cytrynowy, arakowy, śmietankowy itp.)
Jak przyrządzić?
Cukier puder przesiać, dokładnie zagnieść z mlekiem i olejkiem. Jeśli masa jest za luźna, dodać cukru pudru i zagnieść. Masę włożyć między dwie warstwy folii ułożonej na stolnicy i rozwałkować na placek grubości 8 mm. Wykroić foremkami. Ciasteczka ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Suszyć przez 24 godziny. Przechowywać w szczelnie zamykanych blaszanych puszkach.
Potrzebne przybory:
stolnica lub blat, folia spożywcza, sitko, foremki do ciastek, wałek, blacha, pergamin
Jak podawać?
Można jeść jako ciastka lub zdobić nimi torty.
Uwagi:
Plus: nie trzeba piec,minus: długo schną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 szt. |
Kaloryczność | 1 szt. 40 kcal |
Autor | Milli89 |