Lukierki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ok. 375 g cukru pudru,
3 łyżki mleka,
8 kropel olejku (sugeruję miętowy, ale może być każdy, np. migdałowy, rumowy, waniliowy, cytrynowy, arakowy, śmietankowy itp.)

Jak przyrządzić?

Cukier puder przesiać, dokładnie zagnieść z mlekiem i olejkiem. Jeśli masa jest za luźna, dodać cukru pudru i zagnieść. Masę włożyć między dwie warstwy folii ułożonej na stolnicy i rozwałkować na placek grubości 8 mm. Wykroić foremkami. Ciasteczka ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Suszyć przez 24 godziny. Przechowywać w szczelnie zamykanych blaszanych puszkach.

Potrzebne przybory:

stolnica lub blat, folia spożywcza, sitko, foremki do ciastek, wałek, blacha, pergamin

Jak podawać?

Można jeść jako ciastka lub zdobić nimi torty.

Uwagi:

Plus: nie trzeba piec,minus: długo schną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje30 szt.
Kaloryczność1 szt. 40 kcal
AutorMilli89

Lukierki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy