Składniki:
brokuł, garść ryżu (preferuję parboiled), ząbek czosnku, mała cebula, dwa grubsze plastry szynki, kukurydza z puszki, oliwa z oliwek, ser mozzarella, przyprawy: sól, pieprz, curry, odrobina papryki chili.
Do sosu beszamelowego: łyżka masła, łyżka mąki, mleko, biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo (ja gotuję ok. 7 minut w "kuchni parowej" Tefala bez soli, dopiero później solę). Ryż ugotować na miękko. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać pokrojoną drobno w kostkę szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, podsmażyć. Dodać ryż, kukurydzę, przyprawić do smaku. Ryż z dodatkami wyłożyć do naczynia żaroodpornego (nie ma potrzeby smarować go tłuszczem, gdyż ryż wymieszany jest z oliwą, na której był smażony). Na wierzch ułożyć brokuł.Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, rozmieszać trzepaczką, dolać mleko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, doprawić solą, pieprzem i gałką.Brokuły polać sosem, posypać startym serem i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika (ser musi się roztopić i lekko podpiec). Zapiekać w temperaturze ok. 180 st. C.
Jak podawać?
Potrawę wyłożyć na talerze. Dobrze komponuje się z winem:)
Uwagi:
Tak sobie myślę, że następnym razem spróbuję "ubogacić" ryż w więcej warzyw: może marchewka? Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, dopisuje się!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Wisienka |