Składniki:
Makaron np. rurki lub świderki, koncentrat pomidorowy, 1 duża cebula, mięso mielone, 2 ząbki czosnku, można dodać fix Knorra do kurczaku po meksykańsku, ale właściwie wystarczy duży zestaw przypraw, pół puszki czerwonej fasoli i groszku lub kukurydzy.
Jak przyrządzić?
Smażymy mięso, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek, mocno doprawiamy słodką i ostrą papryką, dodajemy fix zmieszany wcześniej z wodą, zagęszczamy niewielką ilością mąki z wodą. Dodajemy koncentrat (cały słoiczek), fasolę i groszek. Doprawiamy troszeczkę do smaku: sól bądź maggi, bazylia, oregano - wg uznania. Chwilkę gotujemy, mieszamy z ugotowanym makaronem (ważne, żeby makaron nie był zbyt miękki, dojdzie w piekarniku). Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch przykrywamy plastrami żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na ok. 40 min, na 180 stopni i gotowe, mniam, mniam:))
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, naczynie żaroodporne lub np. brytfanna
Jak podawać?
Estetycznie i na ciepło.Życzę smacznego, ale zgłodniałam :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3-5 |
Przybliżony koszt | 28 zł |
Autor | Niezbędna |