Składniki:
Masa serowa:
1 szklanka mąki krupczatki,
0,5 szklanki cukru,
50 ml mleka,
4 jaja,
2 łyżki kakao,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
0,5 szklanki mleka,
250 g białego, chudego, zmielonego sera,
200 g czerwonych porzeczek (mogą być z kompotu),
125 g śmietany (36%),
2 banany,
3 łyżki miodu,
2 łyżki żelatyny.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki soku z cytryny.
Ponadto:
bułka tarta do posypania formy,
tłuszcz do wysmarowania blachy.
Jak przyrządzić?
Ciasto:białka ubić z cukrem na sztywną pianę,doawać po jednym żółtku, ubijać.W podgrzanym mleku rozpuścić kakao, ostudzić.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,do ubitych jajek dodawać mąkę (przez sitko) i kakao, dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 35 x 35 cm.Piec w temp. 160 st. C przez 25 min.Wyłożyć z blaszki na ściereczkę, zwinąć i ostudzić.Masa serowa:banany obrać, pokroić w plasterki i zmiksować.Żelatynę moczyć w 5 łyżkach wody przez ok. 15 min.Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić.Ser utrzeć z miodem i bananami. Dodać ostudzoną żelatynę, utrzeć.Śmietanę ubić, dodawać po łyżce do masy serowej, wymieszać.Wysypać porzeczki i delikatnie wymieszać.Lukier:do cukru dodać sok, utrzeć mikserem.Ciasto rozwinąć, posmarować tężejącą masą, zwinąć i odstawić w chłodne mejsce na ok. godziny.Roladę posmarować lukrem i dowolnie udekorować (można przybrać owocami, np. pokrojonymi w plastry bananami).
Uwagi:
Ciasto pracochłonne, ale warte zachodu:)Proponuję piec w podwójnych ilościach, gdyż jest bardzo pyszne i szybko się rozejdzie:P
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Autor | PAULINA |