Składniki:
3 jaja, mąka pszenna, mleko, sól, ser żółty lub pleśniowy
Jak przyrządzić?
Dokładnie nie mogę podać ilości mąki pszennej i mleka, poniewaz robi się to "na oko". Wbijamy 3 jajka do miski i roztrzepujemy. Następnie dodajemy po łyżce mąki i mleka i ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i mleko, tak abyśmy uzyskali odpowiednią konsystencję. Konsystencja ma być podobna do ciasta na naleśniki. Najlepiej będziemy wiedzieć, czy jest OK, zanurzając łyżkę w cieście. Jeżeli po wyjęciu łyżki ciasto będzie pokrywało jej powierzchnię, to znaczy, że konsystencja jest OK. Dla dociekliwych: myślę, że wystarczą 3 łyżki mąki i 4 łyżki mleka. Ser żółty musi być starty na tarce. Najlepiej omlet smażyć nie na oleju, lecz na roztopionym maśle. Kiedy patelnia się nagrzeje, wlewamy ciasto na patelnię i smażymy na średnim ogniu. Omlet smażymy tylko z jednej strony! Nie odwracamy go na patelni. Kiedy ciasto się trochę przysmaży, posypujemy omlet startym serem. Kiedy ser lekko się roztopi, składamy omlet na patelni na pół i wykładamy na talerz. Omlet można polać keczupem.
Potrzebne przybory:
patelnia
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Omlet dobry jest, ale pamiętajcie: jajka w dużej ilości szkodzą!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | capselka |