Składniki:
ser pleśniowy typu blue,
mleko,
filety z kurczaka pokrojone w kosteczkę,
oliwa z oliwek, masło,
pietruszka - natka świeża (ewentualnie suszona), sól, pieprz,
makaron drobne muszelki - orecchiette
Jak przyrządzić?
Smażymy filety na maśle i z dodatkiem oliwy z oliwek, następnie, gdy już jest dobrze wysmażony kurczak, dodajemy pietruszkę, następnie ser pleśniowy w dużej ilości - ma się rozpuścić i szybko dodajemy mleko, tak by powstała zawiesina(pasibrzuchy mogą używać śmietany). Po dodaniu mleka już nie gotujemy (tzn. ma nie zawrzeć).Gotujemy makaron muszelki drobne i po odcedzeniu można dodać do gorącej potrawy (fajnie wtedy nasiąkają sosem).
Jak podawać?
Na ciepło.
Uwagi:
Ser pleśniowy może i drogi, ale na 4 małe porcje wystarczy 15 dag.Pietruszki ma być mało, potrawa nie może zrobić się zielona, chyba że ktoś kocha pietruszkę.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | olenkar |