Składniki:
filety drobiowe (1 filet/ 1 osoba/ 1/2 litra wody),
pieczarki pokrojone w plasterki (dużo),
bazylia świeża (ewentualnie suszona), sól, pieprz, czosnek 1/2 ząbka,
masło, oliwa z oliwek,
makaron nitki grube
Jak przyrządzić?
Filety pokrojone w kosteczkę usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek z bazylią i czosnkiem. Kiedy już będą złociste, dodajemy przegotowaną wrzącą wodę (na 2 filety ok. 1-1,5 litra wody, wodę można później też dodawać w rakcie dalszego gotowania, nie przesadzić z ilością, żeby nie wyszła lura; otrzymujemy bulion).Na osobnej patelni usmażyć pieczarki - wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy, aż będą brązowozłociste i dodajemy do wywaru/bulionu i gotujemy, dodając sól, pieprz, jeszcze bazylię i ewentualnie wodę wg uznania, gotujemy jeszcze chwilkę, aż zupa nabierze smaku.Podajemy z makaronem nitki.
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Dobrze zrobiona zachwyca wszystkich, nie zepsujcie!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | olenkar |