Składniki:
Pierś kurczaka,
puszka ananasów,
czerwone wino,
sól,
pieprz,
curry,
ryż,
rodzynki
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy oliwę z oliwek.Ananas kroimy na małe części i wrzucamy do mięsa, dolewając przy tym sok i odrobinę wina. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dusimy przez około 10 minut na 3/4 ognia. Mięso nie może być rozgotowane i zbyt miękkie, musi stanowić pewny opór dla zęba. Czyli po prostu musi być al dente :)... Ryż gotujemy, a następnie wrzucamy na drugą patelnieę razem z rodzynkami i curry. W szklance rozrabiamy pół kostki rosołowej i dolewamy ją do ryżu i dusimy na średnim ogniu, aż ryż dojdzie i nabierze żółtego koloru...Wszystko potem nakładamy starannie na talerz i wcinamy :P
Uwagi:
Przepis łatwy i bardzo smaczny :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |