Składniki:
świeże bułki, masło śmietankowe, pomidor, cebula, czerwona papryka, zielony ogórek, szynka, ser, zielona sałata, rzodkiewka (może być jajko na twardo), majonez, sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Bułki przekrajamy na pół, smarujemy dokładnie masłem obydwie połówki, kładziemy na każdej połówce po jednym listku sałaty, sera i szynki. Następnie kroimy w plasterki pomidor, ogórek i rzodkiewkę. Cebulkę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Kładziemy na bułce wszystkiego po trochu (zgodnie z uznaniem), nakładamy na to łyżeczkę majonezu, solimy i pieprzymy, można udekorować natką pietruszki. Smacznego ;-)
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, łyżeczka
Jak podawać?
Podawać na talerzykach. Najlepiej sprawdza się jako pzrekąska lub drugie śniadanie ;-)
Uwagi:
To najprostsze kanapki na świecie i jednocześnie najsmaczniejsze. Na pewno każdy je w swoim życiu robił. A najlepsze jest to, że można z tą jakże łatwiutką potrawą okropnie dużo eksperymentować, a to chyba w kuchni jest najbardziej pociągające ;-
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | olcicia |