Szczupak lub karp faszerowany - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ryba 200 g, cebula 20 g, bułka czerstwa 20 g, mleko 3/5 szklanki, seler 10 g, olej sojowy 5 łyżeczek do herbaty, masło 5 g lub jak kto woli 5 łyżeczek do herbaty, jajo 2 szt., cukier 1 łyżeczka, włoszczyzna bez kapusty 500 g, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić?

Z oczyszczonej z łuski i opłukanej ryby w całości odciąć płetwy, naciąć skórę dookoła głowy i oddzielając od mięśni, ściągać nożem od głowy do ogona, ostrożnie, żeby nie ponacinać skóry. Naciąć mięśnie jamy brzusznej, usunać wnętrzności, opłukać wnętrze ryby. Oddzielić mięśnie od szkieletu, wybrać ości. Obraną i opłukaną cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju. Seler oczyszczony i opłukany pokroić w paski. Mięso ryby oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, cebulę, seler zemleć dwa razy. Do masy rybnej dodać jajo, wyrobić starannie, najlepiej w robocie. Doprawić masę solą i pieprzem, zaszyć, zawinąć w gazę i włożyć do gotującego się lekko posolonego wywaru z warzyw z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotować najlepiej w wanience do gotowania ryb około 1 godziny na małym ogniu. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, odwinąć z gazy, pokrajać w skośne plastry, ułożyć na półmisku, udekorować warzywami z wywaru, listkami sałaty, zielonej pietruszki, plastrami cytryny.

Potrzebne przybory:

wanienka do gotowania ryb

Jak podawać?

Podawać z sosem chrzanowym i sałatą. Można także podawać na zimno z sosem tatarskim, z chrzanem i surówkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kaloryczność312 kcal porcja
AutorAnna

Szczupak lub karp faszerowany: Podobne przepisy

Szczupak lub karp faszerowany: wypróbuj również

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... Ryby to jeden z produktów, którego na ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Karp w galarecie

... przynajmniej jednej z dwunastu tradycyjnych potraw. Jedną z nich na pewno jest karp, bez którego spora grupa ludzi nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. W jaki sposób go przygotować? Czy karp ... jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... dzielenia się opłatkiem. Innym nadal kultywowanym zwyczajem jest przyrządzenie świątecznego karpia. Pojawienie się ryby w wannie od dzieciństwa sygnalizuje nam, że wigilia jest już tuż tuż. Jedzenie ... karpia wcale jednak nie musi być nudne. ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię?

... Bez niego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Smażony, faszerowany albo zatopiony w galarecie - w polskiej tradycji kulinarnej karp od wieków zajmuje miejsce szczególne. Dietetycy chwalą ... mięso tej ryby, gdyż zawiera dużo ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... Złocisty karp na świątecznym stole to już standard w wielu polskich domach i pozycja obowiązkowa wśród innych wigilijnych specjałów. Danie to jednak wcale nie musi być nudne. Dlatego jeśli opatrzył ... Wam się już wigilijny karp w panierce, ...

dawno temu

Karp wigilijny - pieczony na złoto

... Zawsze smażysz wigilijnego karpia? A pomyślałaś żeby tym razem coś zmienić? Karp oczywiście być musi, ale może tak pieczony? To danie naprawdę zasługuje, by zyskać tytuł najsmaczniejszej potrawy świątecznej. Pomyśl tylko: ryba, migdały, orzechy, ...

dawno temu

Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię

... Wprawdzie do świąt zostało jeszcze mnóstwo czasu, ale już teraz warto zacząć zastanawiać się nad wigilijnym menu. Bo kto powiedział, że co roku muszą być takie same potrawy? No owszem, karpia nie może zabraknąć, ale może tym razem zamiast ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Czy wiesz już co znajdzie się na twoim świątecznym stole? Karp jest pewnie daniem, bez którego rodzinne spotkanie nie miałoby tego wyjątkowego charakteru ... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... Świąteczne menu nierzadko jest sennym horrorem dla miłośników light food i zdrowego odżywania. Zupełnie niesłusznie, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić świąteczne potrawy tak, by były zdrowe i lekkostrawne. Podpowiadamy, jak ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Bóg się rodzi karp truchleje. Rytualny ubój ryb w polskich domach

... "Nie kupuj żywych karpi" to hasło kampanii społecznej klubu Gaja. Maja Ostaszewska, Julia Pietrucha, Magdalena Różczka, Bartłomiej Topa, Robert Makłowicz, Olga Tokarczuk, Magdalena Cielecka, Olga ... . Idą święta, dzyń dzyń dzwoneczki, mikołaje, ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy