Składniki:
ryba 200 g, cebula 20 g, bułka czerstwa 20 g, mleko 3/5 szklanki, seler 10 g, olej sojowy 5 łyżeczek do herbaty, masło 5 g lub jak kto woli 5 łyżeczek do herbaty, jajo 2 szt., cukier 1 łyżeczka, włoszczyzna bez kapusty 500 g, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Z oczyszczonej z łuski i opłukanej ryby w całości odciąć płetwy, naciąć skórę dookoła głowy i oddzielając od mięśni, ściągać nożem od głowy do ogona, ostrożnie, żeby nie ponacinać skóry. Naciąć mięśnie jamy brzusznej, usunać wnętrzności, opłukać wnętrze ryby. Oddzielić mięśnie od szkieletu, wybrać ości. Obraną i opłukaną cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju. Seler oczyszczony i opłukany pokroić w paski. Mięso ryby oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, cebulę, seler zemleć dwa razy. Do masy rybnej dodać jajo, wyrobić starannie, najlepiej w robocie. Doprawić masę solą i pieprzem, zaszyć, zawinąć w gazę i włożyć do gotującego się lekko posolonego wywaru z warzyw z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotować najlepiej w wanience do gotowania ryb około 1 godziny na małym ogniu. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, odwinąć z gazy, pokrajać w skośne plastry, ułożyć na półmisku, udekorować warzywami z wywaru, listkami sałaty, zielonej pietruszki, plastrami cytryny.
Potrzebne przybory:
wanienka do gotowania ryb
Jak podawać?
Podawać z sosem chrzanowym i sałatą. Można także podawać na zimno z sosem tatarskim, z chrzanem i surówkami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | 312 kcal porcja |
Autor | Anna |