Składniki:
puszka kukurydzy, 3 różne (średnie) kolorowe papryki - oczywiście świeże, 30 dag sera żółtego (półtłusty twardy typu edam rycki), mała śmietana 30%, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Papryki sparzamy we wrzątku (po 30 sekund każdą), po czym kroimy w kostkę, najlepiej troszkę większą niż kukurydza, wsypujemy do miski. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę, dodajemy pół małej łyżeczki soli oraz trochę pieprzu (jak kto lubi) i mieszamy. Następnie trzemy ser grubo na tarce, po czym także dodajemy do miski i mieszamy. Dodajemy do całości 3 duże łyżki śmietany (wedle uznania, można więcej, tak żeby sałatka była sypka) i znów doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 45-60 min, od czasu do czasu mieszając. Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska, łopatka do mieszania, tarka, deska, nóż
Jak podawać?
Najlepiej w półmisku, goście sami ocenią smak, ale myślę, że zabraknie na repetę.
Uwagi:
Dla niebojących się kalorii - można dodać 4 gotowane jajka starte na tarce oraz 1 łyżkę majonezu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 12 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | boluś |