Składniki:
Masa serowa: 70 dag sera mielonego, 6 jajek, 20 dag cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 5 dag rodzynek, 1/2 kostki margaryny. Piana: 4 białka, 15 dag cukru, 15 dag kokosa, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto orzechowe: 4 jajka, 10 dag cukru, 10 dag orzechów mielonych, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 3 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła, 1 puszka brzoskwiń.
Jak przyrządzić?
Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Na koniec dodać ser zmieszany z proszkiem do pieczenia, budyniem i rodzynkami. Z białek ubić pianę, lekko wymieszać z serem, wyłożyć na blachę i piec, po 30 minutach pieczenia wylać na ser pianę z kokosem. Piana z kokosem: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, lekko wymieszać kokos z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pianę na podpieczoną masę serową i piec do uzyskania jasnobrązowego koloru. Ciasto orzechowe: białka ubić z cukrem, dodając żółtka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto upiec. Krem: z mleka, budyniu, mąki, żółtek, cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, na końcu wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto przekładać: ser z kokosem, 3/4 kremu, ciasto orzechowe, reszta kremu. Na wierzch zetrzeć czekoladę lub posypać kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Autor | beatka |