Bitki duszone z cebulką na słodko

Przepis kulinarny

Składniki:

4 kotlety schabowe lekko ubite,
kieliszek czerwonego słodkiego wina,
2 bardzo duże słodkie cebule,
pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki rozmarynu,
łyżeczka masła,
sól, pieprz,
woda

Jak przyrządzić?

Kotlety lekko ubić, posolić lekko oraz posypać pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć kotlety z obydwu stron, wlać wino na patelnię, smażyć bez przykrycia, aż część wina wyparuje. Dodać tymianek i rozmaryn, dodać pokrojone w półkrążki cebule, dolać wody, by zakryła ona cebule. Dusić pod przykryciem, aż cebula zmięknie.

Potrzebne przybory:

patelnia, tłuczek do mięsa, nóż, deska do krojenia, łyżki, widelec

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz z czerwonym winem. Doskonale smakuje z sałatą oraz pomidorami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Autorvoytee

Bitki duszone z cebulką na słodko: Podobne przepisy

Bitki duszone z cebulką na słodko: wypróbuj również

Powiązane Tematy