Składniki:
4 kotlety schabowe lekko ubite,
kieliszek czerwonego słodkiego wina,
2 bardzo duże słodkie cebule,
pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki rozmarynu,
łyżeczka masła,
sól, pieprz,
woda
Jak przyrządzić?
Kotlety lekko ubić, posolić lekko oraz posypać pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć kotlety z obydwu stron, wlać wino na patelnię, smażyć bez przykrycia, aż część wina wyparuje. Dodać tymianek i rozmaryn, dodać pokrojone w półkrążki cebule, dolać wody, by zakryła ona cebule. Dusić pod przykryciem, aż cebula zmięknie.
Potrzebne przybory:
patelnia, tłuczek do mięsa, nóż, deska do krojenia, łyżki, widelec
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz z czerwonym winem. Doskonale smakuje z sałatą oraz pomidorami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | voytee |