Składniki:
płatki owsiane - 3-4 szklanki,
wiórki kokosowe - 2 szklanki,
orzechy włoskie posiekane - 1 szklanka,
rodzynki - ile kto lubi,
kostka margaryny,
pół szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
pół szklanki mąki,
1 jajko,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier wanilinowy
Jak przyrządzić?
Płatki owsiane, wiórki i orzechy prażyć kilka minut na patelni. Nastepnie wyłożyć je na stolnicę i ugnieść wałkiem kilka razy w celu rozdrobnienia składników.Margarynę rozpuścić, zestawić z ognia, dodać mleko, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać rozdrobnione orzechy, płatki i wiórki, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę. Na końcu dodać jajko. Wszystko wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji nadającej się do formowania kulek. Jeżeli masa będzie za rzadka, można dodać więcej płatków owsianych (nie muszą być prażone) lub wiórków kokosowych. Jeżeli wyjdzie za gęsta masa, to możemy dolać trochę mleka. Z gotowej masy formujemy kulki, które spłaszczamy i kładziemy na brytfankę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Ciasteczka pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez około 30 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać, czy są już dobre. Smacznego :)
Jak podawać?
Pycha z zimnym mlekiem lub Ricore na gorąco ;)
Uwagi:
Po upieczeniu można je polać rozpuszczoną czekoladą... mniam ;) Po przestygnięciu zalecam schowanie ciasteczek do szczelnych plastikowych pojemników - dłużej zachowują świeżość.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 30 szt. |
Autor | Atka |