Składniki:
Kurczak ok. 1 kg,
2-3 łyżeczki vegety lub kucharka,
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek,
40 nieobranych ząbków czosnku (słownie: czterdzieści !!!),
1,5 szklanki wytrawnego białego wina.
Jak przyrządzić?
Kurczaka myjemy, nacieramy vegetą lub kucharkiem, a po upływie 5 min nacieramy oliwą z oliwek, pozostawiamy w lodówce na 6-12 godz. Po upływie określonego czasu wkładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, do środka wrzucamy wszystkie 40 ząbków czosnku "w koszulkach" (należy tylko rozebrać główki, nie obierać pojedynczych ząbków czosnku!), zalewamy winem i wkładamy do piekarnika na 160 stopni. Piec 1 godz. pod przykryciem, po czym kolejne 30 min bez przykrycia.
Jak podawać?
Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami i sałatą na słodko w śmietanie - smakuje wyśmienicie.
Uwagi:
Oczywiście całego kurczaka można zastąpić samymi udkami lub piersiami odpowiadającymi masie 1 kg. Jeśli zbyt wcześnie natrzemy oliwą kurczaka, sól z vegety się nie rozpuści. Nie trzeba się martwić taką ilością czosnku, podczas pieczenia w "koszulkach" gubi swój nieprzyjemny zapach i ostry smak.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Malgola |