Składniki:
ugotowane ziemniaki, cebula, ogórki kiszone lub małosolne, jeżeli ktoś lubi - kukurydza, oliwa z oliwek, ocet, sól, pieprz, majonez, kefir
Jak przyrządzić?
Obraną cebulę kroimy na pół, następnie kroimy w cienkie paseczki, dodajemy dwie łyżki oliwy, pół łyżeczki octu, sól, cukier i pieprz do smaku. Odstawiamy. Następnie kroimy ziemniaki i ogórki w talarki. W osobnym naczyniu robimy sos: łyżka majonezu, kefir, doprawiamy do smaku wg uznania.Składniki mieszamy, można dodać kukurydzę, jeżeli ktoś jest zwolennikiem. Życzę smacznego.
Jak podawać?
Można podawać z daniami mięsnymi (grill, kotlety itd.).Sałatka jest bardzo chłodząca.W Monachium z piwem i kiełbaską z grilla.
Uwagi:
Jest to typowy przepis bawarski, podawany na Oktoberfest w Monachium. Polecam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | jasmin |