Składniki:
1,2 kg łopatki wieprzowej, 0,5 kg boczku parzonego, 0,5 kg cebuli, oliwa z oliwek, Delikat do mięs Knorr, czerwona słodka papryka, 4 ząbki czosnku, majeranek
Jak przyrządzić?
Łopatkę myjemy, usuwamy z niej tłuste kawałki, a następnie kroimy w dość grubą kostkę. Boczek kroimy w średniej grubości plasterki. To wszystko wrzucamy do miski i wlewamy około 0,5 szklanki oliwy z oliwek, wsypujemy Delikat i czerwoną paprykę. Następnie wrzucamy pokrojone w drobniutką kosteczkę ząbki czosnku i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięsko odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu rozpalamy grill, cebulę kroimy w średniej grubości plastry i nadziewamy na przemian na patyczki: cebulkę, łopatkę, boczek, łopatkę, cebulkę itd. Pieczemy na grillu około pół godziny. Po upieczeniu najlepiej podawać z sałatką ziemniaczaną.
Potrzebne przybory:
grill i patyczki do szaszłyków
Jak podawać?
Można podawać z chlebem, musztardą i keczupem albo sałatką ziemniaczaną.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Cezar |