Składniki:
1/2 kostki masła, 1/2 kostki margaryny, 5 całych jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg jabłek
Jak przyrządzić?
Ubić białka na sztywną pianę. Utrzeć razem masło, margarynę, żółtka i cukier, dodać obie mąki z proszkiem i na koniec ubite białka. Na blachę wylać połowę ciasta, wyłożyć pokrojone na cząstki jabłka, wylać drugą połowę ciasta. Piec godzinę w temperaturze 180-200 stopni C.Przepis dostałam od koleżanki, ale pochodzi on pierwotnie z Radia Maryja, stąd nazwa. Przepraszam, jeśli kogoś nią uraziłam, ale postanowiłam cytować dokładnie.
Potrzebne przybory:
miska, drewniana pałka do ucierania, blaszka - najlepiej prostokątna 25 x 30 cm
Jak podawać?
Najlepszy jest jeszcze ciepły, z lodami waniliowymi.
Uwagi:
Świetne wychodzi także z rabarbarem, czarnymi lub czerwonymi porzeczkami i truskawkami, ale w przypadku słodkich owoców trzeba wziąć mniej cukru.Uwaga: jeśli się doda samo masło lub samą margarynę, nie wychodzi już tak dobre :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ewunek |