Składniki:
kiełbaska do przysmażenia (zwyczajna lub podobna, mogą być resztki po remanencie w lodówce lub kawałek boczku), 2 jaja, pomidor, płatki kukurydziane, ser tarty lub plastry krojonego, troszeczkę smalcu, keczup
Jak przyrządzić?
Na dnie patelni o średnicy 20 cm przysmażamy na smalcu plasterki kiełbasy lub boczku, zasypujemy ją płatkami kukurydzianymi na wysokość ok. 1,5-2 cm i wlewamy uprzednio rozbite jajka jak na jajecznicę. Kładziemy na to plastry pomidora i posypujemy serem (albo kładziemy cienkie plastry). Przykrywamy pokrywką. Po mniej więcej 7 minutach, jak ser się roztopi, wyjmujemy na talerz, polewamy keczupem i... smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia z przykrywką i źródło ciepła
Jak podawać?
Na gorąco.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 7 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ile kto zje |
Autor | Wojtek z Torunia |