Składniki:
0,5 kg makaronu w kształcie ryżu (1 op.),
1,5-2 kg ogórków zielonych,
0,35-0,4 kg szynki (może być zwykła wędzonka, nie może być drobiowa),
1 średni słoik majonezu Winiary,
1-2 czubate łyżki siekanego koperku (może być mrożony lub suszony, ale wtedy trzeba dać więcej
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać obficie zimną wodą (do całkowitego wystudzenia). Ogórki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę obrać ze sznurków i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce z majonezem i koperkiem, schłodzić w lodówce. Przed podaniem przełożyć do salaterki i dowolnie udekorować. Sałatki się nie soli - wystarczy smak szynki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Pirania |