Składniki:
dowolna ryba słodkowodna, koniecznie świeża, cała, ale może być bez głowy lub pokrojona w kawałki, sól, mąka, można dodać przyprawy do ryby, ale to już psucie smaku świeżej rybki
Jak przyrządzić?
Rybę oczyścić. Gatunki, jakie smażę, to okoń, szczupak, leszcz i lin, a także węgorz. Grubsze kawałki najlepiej przekroić wzdłuż, aby szybciej się usmażyły. Dosolić według smaku i pozostawić na kilknaście minut, aby czuć było sól - oczywiście bez przesady. Jeśli ryba jest świeżo złowiona, to koniecznie trzeba odczekać minimum 20 min, bo po położeniu na patelnię będzie mocno pryskać i ryba się troszkę zacznie skręcać. Następnie obtoczyć w mące pszennej i smażyć na patelni na średnim ogniu do złotego koloru. Tak usmażona ryba smakuje super i jest to bardzo szybki i prosty sposób. Jeśli ryba nie jest najświeższa, niestety trzeba będzie użyć cytryny, żeby nadawała się do zjedzenia.
Potrzebne przybory:
patelnia
Jak podawać?
Dobrym dodatkiem do już usmażonej ryby może być chrzan. Nieźle smakuje i warto spróbować. Jeśli ktoś nie lubi chrzanu, niech nie próbuje. Podawać z chlebem lub frytkami.
Uwagi:
Żadnej cytryny, jeśli ryba jest świeża, bo cytryny używa się jedynie dla zabicia smaku.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Wojtas |