Składniki:
1 kostka margaryny, 4-5 jaj, 1,5 szkl. cukru, 2,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 cukry waniliowe, 3-4 łyżki rzadkiej śmietany lub mleka oraz owoce: wszystkie sezonowe, a w zimie mogą być nawet z kompotu.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy - ucierać, wbijając kolejno całe jaja, dalej ucierać na pulchną masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodać śmietanę rzadką lub mleko. Wyłożyć ciasto na blachę, gęsto poukładać wszystkie owoce, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180-200 stopni C i piec na złoty kolor około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
mikser, a utarte w makutrze - palce lizać!
Jak podawać?
Najlepiej smakuje w plenerze!
Uwagi:
Jest to przepis na dużą blachę. Na tortownicę należy wziąć 1/2 porcji. Ciasto niezawodne, zawsze się udaje. Jeżeli owoce są ze słoika, zalane syropem - należy zmniejszyć ilość cukru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | nie wiem |
Autor | Bajbusek 1947 |