Składniki:
3,5 szkl. mąki, 6 żółtek, dżem, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 margaryny. Na pianę: 1,5 szkl. cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 6 białek, tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
Z pierwszych 4 składników (bez kakao i dżemu) zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Jedną część rozwałkować i wlepić na dno formy. Drugą część ciasta połączyć z kakao. Ciasto ciemne i pozostałe jasne włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Na wierzchu ciasta w formie rozsmarować dżem. Na tarce zetrzeć schłodzone ciemne ciasto. Oprószyć nim warstwę dżemu w formie. Białka, cukier i mąkę ubić na pianę. Rozsmarować ją na cieście. Jasne schłodzone ciasto skubać i rozkładać na pianie. Masę piec ok. 45 minut w temp 190 st. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kacia;* |