Składniki:
1 kg żeberek, 1 kg cebuli, sól, olej, mąka krupczatka.
Jak przyrządzić?
Żeberka umyć, pociąć na kawałki z dwiema kostkami, posolić, odstawić do nasolenia, obtoczyć w krupczatce i zrumienić na oleju. Cebulę pokroić w półtalarki, posolić i odstawić na ok. 30 min. Żeberka przełożyć do rondla, podlać małą ilością wody (ok. 1,5 cm od dna) i dusić do miękkości (wodę należy uzupełniać). Cebulę wyłożyć na patelnię i na wolnym ogniu podsmażyć, często mieszając. Część powinna być lekko rumiana, a część zeszklona. Uważać, aby się nie "rozciapciała". Gdy żeberka będą miękkie, dodać do nich cebulę i poddusić razem ok. 5 min.
Jak podawać?
Z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Anama |