Składniki:
Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, 0,25 l wody, 0,25 l mleka, 20 dag mąki, sól. Farsz: 30 dag gotowanego mięsa (np. z rosołu), 5 dag namoczonej bułki, 5 dag usmażonej cebuli, 3-4 łyżki rosołu lub śmietany, sól, pieprz, maggi.
Jak przyrządzić?
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki, pozostawiając ok. 5 łyżek surowego ciasta. Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmielić, dodać rosół lub śmietanę, sól, pieprz i maggi. Dokładnie wymieszać. Na naleśnik kłaść łyżkę farszu, zwinąć w kopertę, zanurzyć w pozostawionym cieście i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Jak podawać?
Podawać z sosem grzybowym lub pieczeniowym i surówką. Można także pokropić tylko przyprawą maggi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Anna |