Składniki:
4 piersi kurczaka (dwie podwójne), 3 łyżki oliwy z oliwek, 25 g masła, 1 duża cebula drobno posiekana, 2 ząbki czosnku zmiażdżone, 2 czerwone, żółte lub zielone papryki oczyszczone z nasion, pokrojone w duże kawałki, 25 g pieczarek pokrojonych w plastry lub ćwiartki, 175 g pomidorów bez skórki przekrojonych na połówki (lub z puszki), 150 ml białego wytrawnego wina, 175 g zielonych oliwek bez pestek, 4-6 łyżek śmietany kremówki, makaron lub ryż, sól i pieprz, posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka podzielić na połówki, smażyć na 2 łyżkach oliwy i maśle na złotobrązowy kolor. Zdjąć z patelni. Na patelnię (nie myć patelni) wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć do miękkości. Dodać paprykę, pieczarki i smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory i doprawić. Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia i na niego wyłożyć warzywa. W rondlu zagotować wino i polać nim kurczaka. Przykryć i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i warzywami dodać oliwki. Polać śmietaną i wstawić ponownie do piekarnika na 10-20 minut. W tym czasie w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić makaron lub ryż i gotować. Kurczaka ułożyć na makaronie lub ryżu, polać sosem i udekorować natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | chalynka |