Składniki:
Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 5 wafelków grześki, 30 dag cukierków michałków, 2 słodkie śmietany kremówki 30%, 4 op. śmietan-fix.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Oczywiście cukier dodajemy stopniowo do białek. Następnie wymieszane żółtka w szklance wylewamy na białka i lekko mieszamy, aż się połączą z białkami. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy, aż się połączy z resztą. Wylewamy na blachę prostokątną i wkładamy do piekarnika na 20 min, pieczemy w temperaturze 170 st. C. Masa: grześki i michałki kroimy na małe kostki, następnie schłodzoną śmietanę ubijamy z śmietan-fiksem na sztywno. Kiedy już będzie ubita, wsypujemy grześki i michałki i mieszamy ze śmietaną. Całą masę wykładamy na wystygnięty biszkopt, można jeszcze na górze posypać słodkim kakao. Wstawiamy na 20 min do lodówki. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | BERNADKA |