Składniki:
1 kg mięsa mielonego dowolnego (ja wybieram udziec indyka i pierś kurczaka - mielę we własnym zakresie, wędlina jest wówczas mniej tłusta), 1 cebula posiekana, 4 ząbki czosnku zmiażdżone, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka kolendry mielonej, 1 łyżeczka soli i vegety, szczypta pieprzu, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajo.
Jak przyrządzić?
Mięso zmielić lub gotową mielonkę włożyć do miski, dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Prostokatną foremkę wysmarować olejem i posypać mąką, przełożyć masę mięsną i piec 50 min w 190 st.
Jak podawać?
Podawać następnęgo dnia, po mocnym schłodzeniu. Pieczeń można kroić w cienkie plastry i się nie rozsypuje.
Uwagi:
Taka wędlinę można przygotować na wiele sposobów, aby się nie znudziła. Polecam np. dodanie pieprzu zielonego, marynowanego i czosnku, inny wariant to dodatek świeżych ziół, inne proporcje mięsa, posypanie pieczeni jakąś przyprawą bądź owinięcie foremki przerośniętym boczkiem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | isabelja |