Składniki:
Paczka makaronu do spaghetti - polecam Lubella, pętko kiełbasy podwawelskiej, 2 op. pomidorów w puszce, 2 średnie cebule, mała kostka żółtego sera, łyżka oleju, pieprz, ziarenka smaku/vegeta.
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę oleju wlać do garnka/rondla i podgrzać - następnie dodać pokrojoną cebulę. Pomidory z puszki otworzyć - jeśli są w całości, to pokroić na cząstki. Następnie wraz z sokiem przelać do rondla/garnka. Przemieszać wszystko i pod przykryciem dusić na małym ogniu około 15 minut. W międzyczasie pokroić kiełbasę w drobną kostkę, po czym wrzucić do sosu. Jeśli ktoś chce, może przed wrzuceniem jej do sosu podsmażyć ją na oleju, ale to nie jest konieczne. Po wrzuceniu kiełbasy dusić sos dalej. W międzyczasie ugotować makaron i zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach. Kiedy sos będzie gotowy - sprawdzić to, próbując, czy wszystko jest miękkie i się ze sobą "przeżarło", czyli stworzyło jedną całość smakową - zagęścić go mąką i doprawić pieprzem i ziarenkami smaku/vegetą. Smacznego!
Potrzebne przybory:
garnek/rondel, deska do krojenia, nóż, tarka, łyżka, durszlak
Jak podawać?
Porcję makaronu układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy serem.
Uwagi:
Zamiast makaronu spaghetti możemy użyć np. świderków - też są pycha. Wymyśliłam ten przepis z kiełbasą, ponieważ nie lubię mięsa mielonego, a spaghetti bez mięsa jest beznadziejne. Mam nadzieję, że będzie smakowało.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Di4n4 |