Składniki:
0,5 kg karkówki, 0,3 kg pieczarek, kostka rosołowa, 50 ml śmietany 12%, sól, pieprz, ostra papryka, vegeta, oliwa, mąka.
Jak przyrządzić?
Karkówkę pokroić na plasty grubości 1 cm, przyprawić i odstawić na około 2 godz. W międzyczasie obrać i pokroić pieczarki w kostkę. Podsmażyć na małej ilości oliwy. W garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową, a następnie pieczarki. Mięso obtoczyć w mące i smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni, następnie dorzucić do garnka z pieczarkami razem z tluszczem. Gotować na małym ogniu, gdy wody troszkę wyparuje, to dolać (oczywiście przegotowaną). Gdy mięso będzie już miękkie, zabielić śmietanką i zagęścić mąką. Sos, gdy jest taka potrzeba, doprawić.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami z dodatkiem masła, pomidorem i dla ozdoby można potrawę na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Kalbar |