Składniki:
500 g makaronu świderki, 300 g mielonego mięsa, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 150 g żółtego startego sera, 350 ml mleka, 1 puszka pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła, oliwa, sól, pieprz, oregano, sos piri piri.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy i odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę rumienimy na połowie masła, dodajemy mięso, smażymy, mieszając, przez 5 minut, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i czosnek. Dusimy 15 minut i doprawiamy solą, pieprzem i sosem piri piri. Mąkę podsmażamy na pozostałym maśle, wlewamy mleko, gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy połowę sera, szczyptę oregano i 2/3 makaronu. Podgrzewamy, mieszając, przez 2 minuty. Makaron z sosem przekładamy do żaroodpornego naczynia, na makaron wylewamy mięso z sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy pozostały makaron i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Podajemy gorące.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, patelnia, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Na ciepło. Bardzo smaczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Olcia |