Bucatini z tuńczykiem i pomidorkami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

250 g makaronu Bucatini, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 150 g tuńczyka w sosie własnym, 150 g pomidorków koktajlowych, 100 ml wytrawnego białego wina, oliwa z oliwek, sól, pieprz, natka pietruszki

Jak przyrządzić?

Ugotuj makaron al dente, pokrój na drobną kostkę cebulę i czosnek (pamiętaj o wyjęciu z czosnku rdzenia, gdyż to on się szybko przypala i nadaje potrawie gorzkiego smaku). Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i zeszklij cebule i czosnek. Dodaj odsączonego tuńczyka oraz wino. Podduś wszystko ok. 5 minut aż znaczna część wina wyparuje, pomidorki przekrój na pół i dodaj na patelnię, dodaj sól i pieprz. Na patelnię połóż ugotowany makaron i całość wymieszaj, posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do całości. Danie gotowe, Buon Apetito :)

Jak podawać?

Potrawę podawać na podgrzanych talerzach i udekorować pietruszka.

Uwagi:

Ważne jest by tuńczyk był w sosie własnym, nie w oleju. Poza tym jeśli ktoś nie lubi nie musi dodawać wina - też jest smaczne. Składniki podane dla 2 osób.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Przybliżony koszt15 zł
AutorHektor

Bucatini z tuńczykiem i pomidorkami: Podobne przepisy

Bucatini z tuńczykiem i pomidorkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy