Składniki:
250 g makaronu Bucatini, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 150 g tuńczyka w sosie własnym, 150 g pomidorków koktajlowych, 100 ml wytrawnego białego wina, oliwa z oliwek, sól, pieprz, natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Ugotuj makaron al dente, pokrój na drobną kostkę cebulę i czosnek (pamiętaj o wyjęciu z czosnku rdzenia, gdyż to on się szybko przypala i nadaje potrawie gorzkiego smaku). Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i zeszklij cebule i czosnek. Dodaj odsączonego tuńczyka oraz wino. Podduś wszystko ok. 5 minut aż znaczna część wina wyparuje, pomidorki przekrój na pół i dodaj na patelnię, dodaj sól i pieprz. Na patelnię połóż ugotowany makaron i całość wymieszaj, posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do całości. Danie gotowe, Buon Apetito :)
Jak podawać?
Potrawę podawać na podgrzanych talerzach i udekorować pietruszka.
Uwagi:
Ważne jest by tuńczyk był w sosie własnym, nie w oleju. Poza tym jeśli ktoś nie lubi nie musi dodawać wina - też jest smaczne. Składniki podane dla 2 osób.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Hektor |