Składniki:
skrzydełko lub małe udko z kurczaka, włoszczyzna, 1 średnia cebula , 1 ząbek czosnku, kartonik przecieru pomidorowego (0,5 l), słoiczek koncentratu pomidorowego - 30%, łyżka masła, odrobina oliwy, makaron lub ryż, śmietana, sól, pieprz, vegeta.
Jak przyrządzić?
Zrobić wywar jak na tradycyjną zupę. W czasie, kiedy będzie sie gotował podsmażyć na łyżce masła i odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno posiekany czosnek. Z zagotowanego wywaru (po ok. 40 min.) wyjąć włoszczyznę i mięso, dodać cebulę podsmażoną z czosnkiem na złoty kolor (nie brązowy aby nie było gorzkie), wlać przecier pomidorowy i dodać słoik koncentratu. Zmniejszyć ogień, dodać wegetę, odrobinę soli i pieprzu i gotować pod przykryciem jeszcze ok 30 min. Zagotować makaron lub ryż i podawać w misce z kleksem śmietany przybraną swieżą natką.
Jak podawać?
Smacznego, niepozorna,ale pyszna zupa! Cały smak tkwi w połączeniu z podsmażoną cebulką i czosnkiem.
Uwagi:
Kiedy tylko wywar zacznie wrzeć wyjąć pora co by nie rozpadł się i nie pozostawił po sobie "nitek". Trzeba też uważnie podsmażać cebulę bo jeśli za bardzo ją przyrumienimy może być gorzka. Podane proporcje sa na garnek ok. 4 litrowy. Ważne by przy przygotowywaniu wywaru garnek napełnić w ok. 3/4 pojemności.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Lena |