Składniki:
250 g Cannelloni
Nadzienie:
- 300 g zmielonego mięsa wołowiny
- 300 g zmielonego mięsa wieprzowiny
- 200 g zmielonej szynki
- 100 g startego parmezanu
- 100 g miąszu chleba
- 25 g oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 1 jajko
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- mały ząbek czosnku
sos pomidorowy,
parmezan do posypania.
Jak przyrządzić?
Powoli podgrzać oliwę w dwulitrowym rądlu. Dodać cebulę, czosnek oraz marchew. Smażyć do czasu, kiedy cebula stanie się przezroczysta. Dodać mięso, gotować 15 minut. Pozostawić do wystygnięcia na 10 minut. Dodać szynkę, ser, miąższ chleba, jajko. Wszystko zmieszać razem. Kiedy masa całkiem wystygnie nadziewamy cannelloni (trzeba nadziewać zaraz przed pieczeniem). Formę należy wysmarowac masłem, polać sosem pomidorowym. Cannelloni układać w odległosci (1/4) od siebie, aby się nie pozlepiały. Całość polać resztą sosu pomidorowego, posypać płatkami masła, przykryć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (3 stopień gazu). Po 40 minutach ściągnąć folię, zostawić w piekarniku jeszcze 5 min., by góra zrobiła się chrupiąca. Wyjąc z piekarnika. Odstawić na 5 minut. Posypać parmezanem i... smacznego!
Potrzebne przybory:
żaroodporne naczynie, najlepiej prostokątne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | alkadia |