Składniki:
5 cytryn,
2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, margaryna.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać 3 całe jajka (żółtko i białko), porządnie zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 32 cm. Piec 30-40 min. w temp. 180 stopni. Kiedy ciasto sie piecze, cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok, do skórki i soku dodać 1 szklankę cukru, wymieszać. Wyjęte z piekarnika GORĄCE ciasto w tortownicy gęsto ponakłuwać widelcem do samego dna i polać sokiem cyrynowym. Trzeba poczekać, aż ostygnie.
Potrzebne przybory:
mikser, miska, tarka, wyciskacz do cytryn albo własne łapki
Uwagi:
Dużo witaminy C, lekko kwaśne, wilgotne, pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | graż. |