Sk艂adniki:
1 kg skrzydel, cebulka 2 szt., sos sojowo grzybowy, sol, sos chilli slodko-pikantny, miod, tabasco, czosnek, wino czerwone, sol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Najpierw szkrzydla dzielimy na polowki i odrzucamy koncowki. Wlewamy oliwe i na najwiekszym mozliwym ogniu bardzo szybko i mocno przypalamy az skorka zbrazowieje i puszcza tluszcz - nastepnie wyjmujemy je z patelni szczypcami lub czyms innym tylko NIE BIERZEMY tluszczu, idealem jest je wrzucic na papierowy recznik (tluszcz wylewamy gdziekolwiek). Cebule 2 sztuki kroimy w piorka i drobniutko 2 zebki czosnku i wrzucamy na patelnie i musi sie zeszkilc (w tym czasie robimy sos - o tym pozniej). Jak cebula sie zeszkli wrzucamy podsmazone skrzydla, zalewamy sosem, przykrywamy przykrywka szczelnie i dusimy na najmniejszym ogniu 20-30 min. od czasu do czasu mieszajac - po podniesieniu pokrywki jest uroczy zapach.
Sos - wlewamy do malego gara: wino - prawie szklanke - czerwone, 4 lyzki sosu chili pikanty, 4 lyzki sosu sojowo-grzybowego, 1/2 lyzeczki soli, 3 lyzki miodu, tabasco jak kto lubi - ja z 20-30 kropel.
Mieszamy aby latwiej sie rozpuscilo mozna podgrzac. Po wymieszaniu nie probowac bo paskudne - serio, ale po ugotowaniu jest rewelacja.
Zalewamy wrzucone wczesniej do cebuli skrzydla i przykrywamy - ew. dolac wina.
Jak widzimy ze skrzydla sa miekkie to odkrywamy patelnie i dajemy ogien na max. i teraz CALY CZAS mieszamy lub podrzucamy patelenke - skrzydla sie obkleja sosem i beda mialy brozowo - miodowy kolor. Nie odchodzice nawet na moment bo sie momentalnie przypali.
No to z grubsza tyle. Polecam bo warto.
Potrzebne przybory:
patelnia z pokrywka i ostry noz
Uwagi:
Swietnie smakuje na zimno i na cieplo. Bralem to na imprezy i zawsze schodzily pierwsze, szczerze polecam - swietne danie - swietna przekaska. Jest troszke pracochlonne ale naprawde warto. Napiszcie jak Wam wyszlo - pamietajcie tylko ze jak odkryjecie patelnie to bez mieszania momentalnie sie przypali. Pozdrawiam, Marcin.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Marcin K |