Składniki:
Ser wiejski biały około 1 kg, masło około 100g, żółtka z jajek 2 szt, sół, nasiona suszonego kminku około 1 płaskiej łyżki.
Jak przyrządzić?
Ser rozdrobnić, najlepiej widelcem, posolić i odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 4 dni. Po tym czasie ser zacznie się ciągnąć (ma niezbyt przyjemny zapach), wówczas na patelni rozpuścić masło i smażyć ser aż się cały stopi. Dodać nasiona kminku, posolić, wbić dwa żółtka i zdjąć z ognia.
Potrzebne przybory:
talerz, patelnia.
Jak podawać?
Masę serową ciepłą nabierać łyżeczką i jeść z piecywem. Masę serową zimną kroić nożem i układać na pieczywie lekko posmarowanym masłem.
Uwagi:
Po zdjęciu z ognia można zostawić masę serową na patelni do ostygnięcia lub przełożyć do naczynia celem uformowania kształtu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | od 4 do 10 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Janusz |