Składniki:
ok. 2 kg papryki (najlepiej białej i nie za dużej),
ok. 1 kg mięsa mielonego (wiepszowe lub indycze do wyboru)
słoiczek koncentratu pomidorowego
1 jajko
1 sucha bułka (lub bułka tarta)
1 rosołek w kostce
olej
sól
pieprz
liść laurowy
inne przyprawy do smaku
Jak przyrządzić?
Paprykę umyć i wydrążyć w środku. Mięso wyrobić z jajkiem przyprawami i bułką (tak jak na kotlety mielone). Następnie należy papryke nadziewać przygotowanym nadzieniem i podsmażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu. Paprykę wraz z tłuszczem przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy pieprz, sól, liść laurowy, rosołek i inne przyprawy do smaku (papryka mielona, zioła prowansalskie, jałowoiec). Gotujemy na średnim ogniu ok. 10-15 min. na końcu dodajemy oncentrat pomidorowy i całość gotujemy ok. 30 minut. Sos można odrobinę zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Danie jest super. Zdecydowanie Polecam. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Asia |